320 poze   86324 vizite

PAUNI 2012

Este primavara si ati hotarat sa reproduceti familia de pauni pe care o detineti. Sau poate doriti sa realizati din cresterea paunilor o afacere. Paunul este o pasarea speciala in multe aspecte, chiar si cand vine vorba de inmultit. Insa nu e nicio surpriza ca reproducerea paunilor ofera multe satisfactii si nu trebuie sa se transforme in stres.

Parintii

In general paunii sunt apti de procreare la varsta de 2 ani. Insa pentru a obtine rezultate cat mai bune se recomanda alte intervale de varsta, in functie de sexul pasarii. Femelele pot depunde primele oua la implinirea unui an de viata. Adica, o paunita care vara trecuta era pui, in urmatoarea vara deja va depune oua. Experienta spune ca puii eclozati primii din cuibul lor sunt cei care depun oua in primul an de viata. In mod normal o paunita nu ar trebui sa faca oua de atat de devreme. Si nici nu este recomandat sa folositi pentru clocit astfel de oua, sunt sanse mari sa nu fie fertile. In concluzie, o paunita este ideala pentru a fi mama abia din al doilea an de viata.

Ca regula generala, masculii sunt pregatiti de inmultire atunci cand au trena complet formata. Acest fapt se petrece in al 3-lea an de viata. Exista situatii in care unii masculii apar complet dezvoltati inca din al 2-lea an de viata. Ca si in cazul paunitelor, rateurile sunt mari la pasarile prea tinere. In cazul paunilor, cu cat pasarea este mai in varsta cu atat fertilitatea este mai crescuta. Un mascul de 5-6 ani este ideal pentru a fi tata.

Trena joaca un rol foarte important in procesul de imperechere. Subliniem faptul ca un mascul este pregatit sa curteze doar atunci cand are trena complet formata. Femelele sunt cele care isi aleg partenerul, iar acest criteriu este eliminatoriu. In cazul in care aveti mai multi masculii care concureaza pentru aceleasi femele, castigator va iesi cel care are trena cea mai frumoasa si care stie sa faca spectacol mai bine. In cazul in care detineti doar un mascul sau femele detinute se afla la clocit, paunul isi va etala coada in fata celorlalte pasari de curte sau chiar a stapanului. Masculul isi pierde o parte din trena, toamna, cand sezonul de imperechere a luat sfarsit.

Folositi pentru reproducere doar pasari sanatoase si viguroase. Alegeti-le pe cele cu material genetic de calitate (cu aspect fizic placut, pene frumoase). Pasarile bolnave sau subnutrite nu pot face fata stresului imperecherii si clocirii oualor. Daca porniti afacerea prin achizionarea oualor si incubarea lor de catre dumneavoastra, sau cumparati pui mici, alegeti un crescator specializat, pasionat de inmultirea paunilor, care sa va ofere produsi de calitate.

Imperecherea si depunerea oualor

Regula spune ca un mascul se poate imperechea cu pana la 5 femele. Acesta este nucleul familial ideal. Daca aveti o crescatorie cu mai multi masculi, testati fertilitatea fiecaruia. Puteti constata ca vreaun mascul nu este capabil sa fertilizeze atat de multe femele. Atunci ori micsorati grupul, ori il scoateti de la reproductie. Evitati sa imperecheati tata cu fiica sau mama cu fiu. Consangvinizarile sunt daunatoare fertilitatii oualor si sanatatii puilor.

Sezonul de imperechere debuteaza primavara, insa s-a observat ca majoritatea femelelor cad closti abia vara. Daca temperaturile sunt mari primavara atunci vor cloci mai devreme. Inchiderea sezonului se petrece toamna (septembrie- octombrie).

Femele pot depune oua si in absenta masculului, insa bineinteles nu vor fi fertile. Daca intampinati o astfel de situatie, indepartati ouale. Altfel femela le va cloci in zadar, fara niciun rezultat. O femela va depune per serie intre 6 si 10 oua. O data la 2 zile un ou este lasat in cuib. Intre timp femela nu sta pe cuib, ea se deplaseaza, se hraneste si revine la cuib abia cand lasa oul. Cand toate ouale au fost depuse paunita va incepe sa le cloceasca. Ouale sunt maro deschis, de aceeasi marime cu cele de curca. Daca indepartati ouale unei paunite, ea va depune in continuare tot sezonul, pana la 30 de oua. Acest fapt este favorabil crescatorilor care vor primi constant material genetic si au posibilitatea sa isi mareasca efectivul de pasari. Primul ou va fi depus de paunita departe de cuib: „ou- momeala”. Nu va ingrijorati, multe femele procedeaza asa.

Incubarea
- In acest caz puteti opta pentru mai multe variante:
- lasati paunita sa cloceasca
- folositi un incubator
- folositi o closca surogat (gaina, curca)

Ideal ar fi sa lasati paunita sa isi cloceasca ouale si sa isi creasca puii. Insa in acest caz nu veti mai avea o sursa constanta de oua. Atentie insa, nu toate paunitele cad closti. Paunitele crescute libere isi vor construi cuibul pe sol, intr-o mica adancitura, captusita cu iarba si pene. Prefera zonele cu arbusti sau iarba inalta. In acest caz exista riscul ca femela si cuibul sa fie descoperit de o vulpe sau un caine, si sa fie mancata. Recomandam sa amenajati un cuib, intr-un tarc si sa lasati paunita sa cloceasca aici, ferita de pradatori. Perioada de incubatie dureaza 28 de zile. In cazul in care ouale nu sunt fertile si nu vor ecloza in acest interval, femela isi va prelungi sederea. De aceea este bine sa le indepartati, pentru ca ea sa aiba posibilitatea sa inceapa din nou sa oua si sa cloceasca.

Dupa cum spuneam pentru incubat puteti folosi o closca gaina sau curca sau chiar un incubator electric. Aceste aparate ofera conditiile ideale de temperatura si umiditatea, insa trebuie supravegheate continuu. O pana de curent va poate compromite toate ouale. De aceea daca aveti posibilitatea alegeti o closca surogat. Puii de paun sunt asemanatori cu cei de curca, astfel curca ar fi alegerea ideala. Sub curca puteti aseza mai multe oua decat sub o gaina. O gaina poate acoperi 9- 11 oua, iar o curca 13- 15. Curcile sunt mame mai protective decat gainile. Pentru incubat nu se folosesc oua mai vechi de 10 zile.

Dupa 10- 14 zile de incubatie ouale pot fi verificate daca sunt fertile. Expunerea la o sursa de lumina puternica va dezvalui reteaua de vase sanguine si embrionul. Ouale nefertile apare ca o masa omogena, relativ opaca. Aceste oua vor fi indepartate din incubator sau de sub closca. Paunita va astepta pana va ecloza si ultimul ou, iar daca acesta este infertil, asteptarea va fi in zadar. De aceea verificarea fertilitatii este obligatorie.

Puii

Devin independenti la cateva ore dupa ce au eclozat, imediat ce puful s-a uscat. Daca ati optat pentru o closca, asteptati pana ies toti din oua si lasati mama sa isi faca datoria. Puii din incubator, dupa eclozare si uscare, vor fi dusi intr-o cresa. Aici veti instala un bec cu infrarosii, care sa le ofere o sursa constanta de caldura. Asemenea puilor de curca, cei de paun sunt destul de sensibili in primele saptamani. pentru a invata puii sa manance folositi o closca sau alti pui, mai mari (de paun, gaina, curca). Sau puteti plasa in vasul cu mancare si apa bile metalice, care nu pot fi inghitite. Curiozitatea ii va indemna sa dea cu ciocul acolo si sa prinda gustul mancarii. Ca si hrana puteti folosi furaj starter pentru pui de curca. Verdeturile tocate marunt sunt foarte apreciate si recomandate pentru o dezvoltare buna.

Puii vor creste repede si devin apti de zbor din prima luna. Ei au penajul asemanator cu al mamei. Incepand cu luna a sasea penele de pe pieptul masculilor vor capata o nuanta albastruie, care se va intensifica o data cu inaintarea in varsta. Abia in al 3-lea an vor aparea penele cu ochi din trena.
P2170064
P2170064
P3160123
P3160123
P3160124
P3160124
P5110103
P5110103
P5110104
P5110104
P5110105
P5110105
P5110106
P5110106

Comentarii album • 9
Ivalentin 8 iulie 2014  
aveti pui de vanzare?
Raportează
liviu1225 18 decembrie 2013  
f frumosi!
Raportează
alexvlad21 28 august 2013  
vand toate pasarile care le detin
Raportează
danpauni73 20 mai 2013  
f.frumosi.succes!
Raportează
FazaniFlorea 9 ianuarie 2013  
superbi , succes in 2013
Raportează
cipa76 12 ianuarie 2013  
multumesc succes si tie in 2013
Raportează
Nick15 6 septembrie 2012  
Superbi!
Raportează
PauniAdiDeva 28 iulie 2012  
ff frumosi
Raportează
haripredescu 20 aprilie 2012  
foarte frumosi
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.